قابلمه مسی یکی از ظروف کاربردی و اصلی در آشپزخانه های ایرانیان از ابتدای ساخت و تولید این ظروف تاکنون بوده است و بسته به مصرف و طبخ غذاهای مختلف اشکال متفاوتی را به خود گرفته است که نام و کاربری آن در نقاط مختلف کشور ممکن است با هم فرق داشته باشند اما اصلی ترین و عمده ترین قابلمه های مسی تولید شده و قابل مصرف عبارتند از:
1-قابلمه مسی راسته:
این قابلمه دیواره های قائمه مانند داشته و با کف قابلمه زاویه ۹۰ درجه می سازد کاربری این ظرف مسی بیشتر پخت برنج می باشد در قسمت هایی از ایران به این نوع از قابلمه کته پز نیز می گویند در حال حاضر این قابلمه در ۶ سایز به شرح زیر ساخته می شود:
سایز یک : قطر دهانه 18ارتفاع 8.5
سایز دو: قطر دهانه 20ارتفاع 10.5
سایزسه: قطر دهانه 22ارتفاع 11
سایزچهار: قطر دهانه 24ارتفاع 11.7
سایزپنج: قطر دهانه 26ارتفاع 13
سایزشش: قطر دهانه 30ارتفاع 14.5
2- قابلمه مسی ته گرد یا تیانچه سنتی:
این نوع قابلمه از دهانه به طرف کف حالت شیبدار و مخروطی به خود گرفته و در قاعده حالت مدور پیدا می کند کاربری و مورد مصرف این تیانچه ها بیشتر پخت خورشت و آش و این قبیل غذاها می باشدتیانچه ها از شکیل ترین و پر مصرف ترین قابلمه ها می باشند تیانچه در ۵ سایز ساخته می شوند اما چهار سایز پرکاربرد عبارتند از:
سایز یک قطر دهانه 18ارتفاع 10.7
سایزدو قطر دهانه 20ارتفاع 11
سایز سه قطر دهانه 22ارتفاع 12
سایز چهار قطر دهانه 24ارتفاع 13
البته گاهی اوقات بسته به مواد اولیه و سازنده قطر دهانه ممکن است در بعضی سایز ها تا یک سانتی متر افزایش یابد
3-تیانچه مدل جدید:
این تیانچه نیز مانند تیانچه سنتی میباشد یک نوار ۲ سانتی متری در پایین لبه دهانه به آن زیبایی خاصی میبخشد این تیانچه در چهار سایز بوده و اندازه سایز آنها با تیانچه سنتی یکی می باشند.